detail

Elixír z bezového květu

Elixír z bezového květu se vyrábí macerací květů černého bezu ve velejemném lihu. Po dokonalém vylouhování jsou květy odfiltrovány. Vzniklý macerát se jemně dochutí cukrem a naředí vodou tak, aby obsahoval 14,7 % alkoholu. 

Díky použití čerstvé suroviny a léty prověřeného výrobního postupu si i po zpracování uchovává výrobek vysoký obsah cenných látek.

Květy černého bezu lidově nazývané též kozičky jsou známy z tradiční medicíny a z mnoha různých kultur již odpradávna.

Staré přísloví říká, před heřmánkem smekni, před bezem klekni.

Blahodárný účinek černého bezu na lidské zdraví je znám téměř 4000 let. Kromě prokázaných antioxidačních a protizánětlivých vlastností je i zdrojem několika důležitých vitamínů skupiny A, B a C. Využívá se především při nachlazení, kašli, celkově zvyšuje obranyschopnost organismu a posiluje imunitní systém.