Kvašení

Kvašení

Ve výrobním závodě je pak ovoce pomocí šnekového dopravníku vedeno k mlýnku. Zde se ovoce rozemele a následně čerpadlem dopraví do fermentačních tanků, kde probíhá kvašení.

Podstata alkoholového kvašení (kvasný neboli fermentační způsob výroby ethanolu) je založena na působení enzymů mikrobní buňky v procesu, kterému se říká lihové kvašení. Probíhá převážně bez přístupu vzduchu (anaerobně). Při lihovém kvašení dochází k postupnému rozkladu sacharidů enzymy mikroorganismů. Kvasné nádoby jsou naplněny z 80%, protože v průběhu kvašení vzniká na povrchu kvasu pěna. Alkoholové kvašení probíhá v závislosti na okolní teplotě řádově několik týdnů, ideální kvasná teplota je mezi 27° a 32°C.

Kapacita kvasných tanků ve společnosti R. JELÍNEK je 2,5 mil. kilogramů.

Přeprava ovoce ke zpracování
Šnekový dopravník
Do výroby se dostává pouze zralé a zdravé ovoce
Mlýnek naruší ovoce, aby se usnadnil proces kvašení
Fermentační tank a kvasná zátka